Nuorten tuen tarpeisiin vastaaminen vaatii kolmen K:n osaajia
Tarvitsemme sekä palvelujen integraatiota että nuorten kohtaamisen ammattilaisia, kirjoittavat Reija Paananen ja Katja Joronen Turun Sanomien alio-palstalla 4.3.2019.
”Olisiko tärkeää ja järkevää siis ruveta kouluttamaan generalisteja, joiden tärkeimpänä tehtävänä olisi jalkautua sinne, missä nuoret arkeaan elävät? Kohdata kunnioittavasti, vahvistaa luottamusta ja tulevaisuuden näkyä. Kuunnella, mitä nuorilla on sanottavaa. Tietää tarvittavat tuet ja palvelut siinä määrin, että voi ohjata oikeaan suuntaan, kun on sen aika. Ja kannustaa.
Tällaisia yleisosaajia on palkattu Alankomaissa niin sanottuihin paikallisiin naapurustotiimeihin, joissa generalisti on mukana moniammatillisessa tiimissä. Hänen tehtävänään on antaa ensiapua elämänpulmissa ja arjen keskellä, sekä ohjata nuorta tuen piiriin.
Suomessa lanseerattu palveluohjaajan toimenkuva pitää sisällään samantyyppisiä piirteitä, mutta nimityksenä palveluohjaaja viittaa enemmänkin uuteen ”sektorien välissä” toimivaan sektoriin kuin integroituun palvelukokonaisuuteen ja ihmisen elämän tukemiseen.”
Otsikossa mainitut kolme K:ta ovat tietenkin: kohtaaminen, kuunteleminen ja kannustus. Nämä nousevat keskeisiksi Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D -hankkeen tuloksissa. Kirjoituksessa korostetaan myös nuorten mukaan ottamista palveluiden kehittämiseen.
Lue koko kirjoitus Turun Sanomien verkkosivuilta.